AMETHIST INFORMATIE  AMETHIST NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Amethist is een variëteit van het mineraal kwarts (SiO2) en was reeds bekend bij de Egyptenaren, Etrusken en Romeinen. Plinius de Oudere heeft Amethist beschreven, want het werd vroeger al gebruikt als bescherming tegen dronkenschap. De naam 'Amethist' is afkomstig van het Griekse Amethystos dat 'niet dronken' betekent, want van wijn dat gedronken werd uit een beker gemaakt van Amethist zou je niet dronken kunnen worden.

De lichtgekleurde lavendel/lila Amethist wordt Rose de France genoemd. Transparante donker paarse Amethist is vrij zeldzaam, want hoe lichter de kleur, hoe beter Amethist verkrijgbaar is. Er zijn diverse soorten Amethist. Paarse Amethist, de paarse Amethist met wolkjes (Amethistkwarts) en de lichte lila kleur Amethist. De duurste gradatie van Amethist is de Deep Russian. Amethistkwarts (Chevron Amethist) is gelaagd kristalkwarts met witte en violette lagen. Groene Amethist (Prasioliet) ontstaat door Amethist te behandelen met hitte en door Amethist te branden, ontstaat gele Citroenkwarts.

Om onheil af te wenden droegen de Babyloniërs en de Egyptenaren amuletten van Amethist. In de Griekse mythologie bestaat het verhaal van Dionysos, die toen hij dronken was de nymf Amethystos achtervolgde. Toen zij bad tot Artemis om haar kuisheid te bewaren, veranderde hij haar in een pilaar van kristal, welke, nadat Dionysos er als offer wijn overheen schonk, een paarse kleur kreeg.  

Amethist is de bekendste steen uit de kwartsgroep en hoort bij het 6e chakra (voorhoofdchakra) en het 7e chakra (kruinchakra) en bij de sterrenbeelden  Maagd,  Boogschutter,  Steenbok,  Waterman en  Vissen

Een Chevron Amethist leg je onder je kussen voor een goede nachtrust. Voor Chevron Amethist (Amethist kwarts) geldt dat de kwarts in de Amethist de werking van Amethist versterkt. De Amethist opent je derde oog en bevordert de werking van je intuïtie. Men zegt dat het in combinatie met Bergkristal een helende werking heeft op hoofdpijn.

Amethist is één van de 12 stenen in de borstplaat van de Joodse Hogepriester. In de Middeleeuwen werd Amethist in Europa 'Bisschopsteen' genoemd, omdat het een edelsteen was voor kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders en het magische krachten zou bezitten. Amethist werd vaak gebruikt in staatsjuwelen, zoals de scepter van Catharina de Grote en de scepter van de Britse Kroon.

Amethist wordt gevonden in Brazilië (Bahia, Minas Gerais en Mato Grosso), Uruguay, de V.S. (Montana, Maine, Georgia en Arizona), Rusland (Oeral, Jakoetsk, Kola), Europa (Duitsland, Ierland, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Zwitserland), Canada, Mexico, Bolivia, India, Madagaskar, China, Japan, Myanmar, Korea, Sri Lanka, Australie en Afrika (Zambia, Zimbabwe en Congo). 

Amethist heeft een positieve invloed op de hersenen en het zenuwstelsel en heeft een beschermende werking op degene die het draagt.

terug naar edelsteen kralen

Amethist kralen, edelsteen kralen, Amethist informatie

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel