JADE INFORMATIE - JADE NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

De Franse mineraloog Alexis Damour heeft ontdekt dat Nefriet (Chinese Jade) en Jadeïet (Birma Jade) uit Myanmar verschillende materialen zijn met ongeveer hetzelfde uiterlijk en eigenschappen. Aanvankelijk was in China alleen Jade (Nefriet) verkrijgbaar, daarom wordt onder Jade eigenlijk alleen Nefriet verstaan, men noemt dit dan ook wel de traditionele Jade. Jadeïet wordt pas vanaf 1271 geimporteerd uit Birma (het tegenwoordige Myanmar).

Jade wordt verdeeld in harde Jade of Jadeïet (Pyroxeengroep) en zachte Jade of Nefriet (Amfiboolgroep). 
 

Jadeïet = Fěicuì in Chinees

Jadeïet is een natrium-aluminium-inosilicaat met de chemische formule NaAlSi2O6. De kleur kan wit, zwart, grijs, groen (chroom), blauw, geel, oranje, rood (ijzer) of lavendel zijn. De hardheid is 6,5. Jadeïet is genoemd naar het Spaanse piedra de ijada wat steen van de zijkant betekent, omdat men dacht dat als Jadeiet aan de zijkant van het lichaam gedragen werd het ziekten aan de nieren zou genezen. De meest zeldzame vorm van Jadeïet wordt 'Imperial Jade' genoemd. Het bevat Chroom, waardoor de kleur zo groen is dat het op Smaragd lijkt. De meeste Jadeïet komt uit Myanmar (Tawmaw en Hpakan, Nant), verder wordt Jadeïet gevonden in de VS (in Clear Creek, San Benito County, Californië), Guatemala (Motague, Saltan), Rusland (Irkoetsk, Puyerka Oeral, Kazachstan (Itmurundy), Japan (Kotaki), China (Yunan), Taiwan, Australië en Nieuw-Zeeland.
 

Jade = Yu in Chinees

Nefriet heeft de scheikundige samenstelling Ca2(Mg,Fe)5[(OH,F)(Si4O11)]2. De naam is afgeleid van het Oudgriekse woord nephros, wat nier betekent. Men dacht vroeger dat het nierkwalen verhielp. Nefriet komt in veel minder kleuren voor, meestal bruin, groen, grijs, geel en wit. Vaak zitten er strepen of vlekken in (zwart, rood geel, bruin) die het gevolg zijn van oxidatie. 

Er zijn verschillende soorten Nefriet Jade:
Hetian Jade wordt geproduceerd in Khotan, in het zuidwesten van de provincie Xinjiang in China en bestaat hoofdzakelijk uit Tremoliet. De kleuren kunnen wit, groen, geelbruin of zwart zijn. 
Russisch Jade wordt geproduceerd in de mijnen bij het Baikal meer in Siberië. Het is meestal wit of spinaziegroen. 
Kunlun Jade wordt geproduceerd in het oosten van de Kunlun bergen in de provincie Qinghai in China. Het wordt daarom ook wel Qinghai Jade genoemd. De kleur is wit, groen/wit en groen. Kunlun Jade is meer translucent dan Hetian Jade maar heeft minder glans (niet te verwarren met Xinjiang Kunlun Jade uit het westen van de Kunlun bergen in de provincie Xinjiang, zie 'soorten Jade').
Canadese Jade wordt gevonden in British Columbia en wordt daarom ook wel BC Jade genoemd.
Wyoming Jade wordt gevonden in de Granite Mountains in Wyoming (VS). Het bestaat uit Tremoliet en Albiet. De kleuren kunnen zijn appelgroen olijfgroen, grijsgroen en zwart. 
Taiwan Jade wordt geproduceerd in Fengtian (Shoufeng of Hualien). Het wordt daarom ook wel Fengtian Jade genoemd. De kleuren zijn lichtgroen, donkergroen en grijsgroen. Er zitten vaak zwarte deeltjes in. Als het wordt geslepen krijg je een Kattenoog effect, daarom wordt dit type Jade ook wel Cat's Eye Jade genoemd. 
Mutton Fat (Yangzhi) Jade, een Hetian Jade, is cremewitte dure Jade die wordt geproduceerd in Hotan in China. 
Chinese groene Jade is de gewone groene Jade die geproduceerd wordt in China.
Maw-sit-sit is lichtgroene Jade met zwarte vlekken uit Myanmar en wordt ook wel Jade Albiet genoemd.  
Nefriet Jade (lichtgroen) uit Val Malenco, Italië.


DE KWALITEIT VAN JADE 

Om de kwaliteit van Jade te bepalen, wordt vaak gewerkt met een ABC systeem. Hieronder vind je een korte uitleg hierover:

  • onder A jade wordt alleen natuurlijke Jade verstaan, die niet is geïmpregneerd;
  • onder B Jade wordt Jade verstaan die is geïmpregneerd met kleurloze was of polymeer hars en/of die is gebleekt;
  • onder C Jade wordt Jade verstaan die is geverfd. 

Dan is er ook nog B+C Jade, niet te verwarren met echte BC Jade (British Columbia Jade). B + C Jade is gebleekt, geïmpregneerd en geverfd. Type D Jade is een composiet steen, met een Jade buitenkant en een kunststof binnenkant. De hoogste kwaliteit is A Jade en de laagste kwaliteit is D Jade. 


SOORTEN JADE

Jade wordt vaak nagemaakt. Er zijn veel soorten edelstenen die worden verkocht als Jade, bijvoorbeeld Kwarts, Aventurijn en Chalcedonen. Hieronder zie je er een aantal:

Korea Jade = Serpentijn
Australia Jade = Chrysopraas
Mashan Jade = Dolomiet
Malaysia Jade = Kwarts
Lemon Jade = Serpentijn
Mountain Jade = Dolomiet
African Jade = Granaat
New Jade = Serpentijn
Olive Jade = Serpentijn
Xinjiang Kunlun Jade = Serpentijn

De laatste tijd is er veel gekleurde Jade op de markt: rood, blauw, groen, geel, paars etc. Dit is meestal geen echte Jade, maar hooguit gekleurde Kwarts of gewoon ronduit namaak. 

Jade is een edelsteen met een sterk reinigende werking die kan helpen bij klachten van de nieren (met name Jadeïte), de blaas en de maag. Door deze steen te dragen kan het immuunsysteem worden versterkt en kan je beter tegen stress. Draag gele Jade met name bij zwangerschap en bevalling, witte Jade bij het verwerken van trauma's en groene Jade als je je leven in balans wilt brengen. Jade kan helpen bij hartkloppingen, reumatische klachten en hoge bloeddruk. Jade gaat negatieve energie tegen. Ga bij klachten altijd eerst naar de huisarts!!

Jade hoort bij de Vissen en Kreeft, zwarte Jade hoort bij Ram, witte Jade hoort bij Tweelingen en Lavendel Jade hoort bij Stier. Van alle sterrenbeelden hoort Jade het meest bij de Weegschaal en het 4e (Hart) chakra.

terug naar edelsteen kralen

Jade kralen, edelsteen kralen, Jade informatie

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel