JASPIS INFORMATIE - JASPIS NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Jaspis is een chalcedoon en een variëteit van kwarts wat vermengd is met andere materialen. De chemische samenstelling is hetzelfde als van Agaat, Vuursteen en Hoornkiezel. Kleuren lopen uiteen van geel, rood, bruin tot groen. Zeldzaam is blauwe Jaspis. De vaak roodachtige kleuren worden gevormd door ijzerverbindingen, waardoor Jaspis ook IJzerkiezel wordt genoemd. De naam Jaspis is via het Latijn en het Grieks (íaspis) ontleend aan een Semitische taal en betekent "gevlekte of gespikkelde steen".

Belangrijke vindplaatsen van gele Jaspis zijn India (Dekkanplateau) en Mexico, Rode Jaspis wordt gevonden in Duitsland en verder wordt Jaspis gevonden in Afrika, Brazilië, Egypte, Frankrijk, op Madagaskar en in de VS. Mokaiet en Noreena Jaspis komen uit Australie. 

Jaspis of Jasper is een sediment- of vulkaangesteente, dat voor 80 tot 95 % bestaat uit siliciumdioxide (SiO2). Jaspis werd in de oudheid de moeder van alle stenen genoemd, het versterkte de seksualiteit en bespoedigde de zwangerschap bij de Grieken en Romeinen. De indianen gebruikten gele Jaspis als regensteen. Men zegt dat Jaspis helpt bij afvallen en het verminderen van stress.

Jaspis hoort bij de sterrenbeelden Ram,  Kreeft,  Maagd  en  Schorpioen


SOORTEN JASPIS EN HUN EIGENSCHAPPEN

Er zijn veel verschillende soorten Jaspis, hieronder noemen wij er een aantal:

Afrikaanse Turquoise komt uit Afrika en wordt wel de evolutie steen genoemd, omdat men denkt dat het vernieuwing, groei, ontwikkeling en positieve veranderingen in je leven laat komen.

Biggs Jaspis is een bruinkleurige Jaspis die wordt gevonden in Biggs Junction niet ver van Wasco, Oregon (V.S.).

Blue Spot Jaspis werkt kalmerend en anti-stress. De steen heeft blauwe vlekken op een wit/crème vlak.

Brecciated Jasper of Jaspis Breccie  is Jaspis die gemaakt is van geoxideerde ijzerrijke klei, dat in de zon is gedroogd. 

Bruneau Jaspis is een soort Picture Jaspis met bruine, crèmekleurige en rode of (zeldzame) groene patronen. Het wordt gevonden bij de Bruneau rivier in de Bruneau Canyon in Owyhee County, Idaho (V.S.).

Bumblebee Jaspis wordt gevonden op de Papandayan berg in West-Java (Indonesië). Het wordt ook wel Eclips stone genoemd. De steen lijkt op een bumblebee (hommel) door de zwartgele strepen. Bumblebee 'Jaspis' is slechts de handelsnaam waaronder de steen wordt verkocht, want de steen bestaat voornamelijk uit Calciet en Pyriet.  

Dalmatiër Jaspis of  Apliet is een vorm van Rhyoliet dat lijkt op de huid van de Dalmatiër hond, vanwege de zwarte spikkels (Arfwedsoniet) op een beige (meestal Veldspaat) matrix.

Dragon Blood Jaspis wordt gevonden in Zuid-Afrika en men zegt dat het de overblijfselen zijn van oude draken. Eigenlijk is het geen Jaspis, maar Epidoot met rode Piëmontiet. 

Green Spot Jaspis  is een natuursteen met groene vlekken op een wit/crème vlak.

Gele Jaspis 

Groene Jaspis

Luipaard Jaspis of Leopard Jaspis.

Kalahari Jaspis Is een vorm van Picture Jaspis dat wordt gevonden in de Kalahari woestijn en bestaat uit zandsteenkwarts.

Kambaba Jaspis of Kambara Jaspis is de handelsnaam voor een donkergroene Rhyoliet die gevonden wordt in Madagascar. De steen is geen Jaspis, maar een Rhyoliet met Kwarts en Veldspaat (Albiet). De steen is bekend onder diverse namen, zoals: Eldariet, Nebula stone, Krokodillen Jaspis etc. 
De groene kleur wordt gevormd door fossiele blauwgroene algen (Cyano bacterieën die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van zuurstof op aarde).

Mokaiet is een gesilicificeerd Porcelaniet dat gevormd wordt uit fossielen van Radiolaria (zie verder bij Mokaïet). 

Noreena Jaspis is een gesilicificeerd (Kwarts) Peliet gesteente uit de Pilbara Region in Western Australia. Het heeft hardheid van 7 op de Moh's Scale. 

Oceaan Jaspis  of Orbiculair Jaspis of Vissenoog Jaspis (Fish Eye/Augen Jaspis) is voor het eerst beschreven in 1922, maar daarna is er niets meer van vernomen totdat in 1997 de Mineralogical Encyclopedia een foto van Oceaan Jaspis publiceerde. Op Madagaskar ging men in het Noorden, langs de kust, op zoek naar de steen en vond het uiteindelijk in ondiep water, waar het alleen gedolven kan worden bij laag water. Het is eigenlijk een vorm van Rhyoliet met gekristaliseerde Veldspaat en Kwarts.

Olifanthuid Jaspis is een kalksteen die gevonden wordt in India (Himalaya). De mooie tekening wordt gevormd door schelpen van slakken en gefossiliseerde palmbladeren. 

Peanut Jaspis

Picasso Jaspis  de geboortesteen voor de Leeuw, wordt ook wel Picasso marmer of Spider Lace Jaspis genoemd. Het is vanwege zijn abstracte tekening vernoemd naar de schilder Picasso.

Picture Jaspis  of Landschaps Jaspis wordt gevonden in de bergen van oost Oregon en in Idaho (VS) en is een aardende steen, het zorgt voor doorzettingsvermogen. Van alle Picture Jaspis soorten wordt gezegd dat zij zorgen voor balans in je leven.

Pilbara Jaspis

Poppy Jaspis of Orbiculaire Jaspis is Jaspis met ronde vormen in de tekening, welke bestaan uit gekristalliseerde Kwarts en Veldspaat. Poppy Jaspis is een Jaspis die gevonden wordt in Morgan Hill, Santa Clara County, California (VS). Poppy Jaspis werkt in op het basischakra. Andere namen zijn Kinradiet, Oregoniet en Owyhee Jaspis. Poppy Jaspis helpt tegen elektromagnetische straling.

Redline Jaspis

Regenwoud Jaspis (Rain Forest Jasper) wordt gevonden in Australie.

Rode Jaspis

Silverleaf Jaspis

Slangenhuid Jaspis of Snake Skin Jaspis.

Sonora Jaspis is de handelsnaam voor Sonora Dendriet en is ontdekt in 2009 in Sonora, Mexico. Het is een vorm van Dolomiet dat is veranderd door vulkanisme.

Spinnenweb Jaspis

Tijgerhuid Jaspis of Tigerskin Jasper is de handelsnaam voor een bruinbeige marmer kalksteen met donkere strepen die veroorzaakt worden door ijzeroxide, deze Jaspis wordt ook Wood Lace genoemd. Tijgerhuid Jaspis is een steen waarvan men zegt dat het je moed en positieve gedachten geeft.

Turritella Jaspis

Zebra Jaspis is donkerbruin tot zwart geaderde Jaspis ten gevolge van Mangaan.

Zeejaspis

Zonnebloem Jaspis

terug naar edelsteen kralen

Jaspis kralen, edelsteen kralen, Jaspis informatie

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel