OBSIDIAAN INFORMATIE - OBSIDIAAN NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Obsidiaan is een in de natuur voorkomend vulkanisch glas dat veel wordt gevonden in de buurt van (uitgedoofde) vulkanen. Het ontstaat bij snelle afkoeling van Lava met een watergehalte van maximaal 3-4 % als dit afkoelen zo snel is gegaan, dat er zich geen kristallen hebben kunnen vormen. Obsidiaan is dan ook een mineraloïde en geen mineraal. Kenmerk van een mineraloïde is dat het een vaste stof is in een gesteente, maar zonder geordende kristalstructuur. Naast Obsidiaan zijn er nog meer mineraloïden, zoals Barnsteen, Git en Opaal. Obsidiaan wordt gevonden in de Verenigde Staten (Utah) en in Mexico. In het Yellowstone Park in Wyoming (V.S.) zijn hele rotswanden die bestaan uit Obsidiaan.

De naam Obsidiaan is afgeleid van de Romein Obsius die in de Oudheid een stuk Obsidiaan had gevonden in Ethiopië. De kleur van Obsidiaan is, afhankelijk van verontreinigingen die het bevat, donkergroen tot zwart. Doordat Obisidiaan scherpe randen heeft, maakte men er in de oudheid scalpels, messen en andere steekwapens van. Verder werd het gebruikt als spiegel en als gereedschap, men maakte er maskers van en natuurlijk werd het gebruikt om sieraden van te maken. 

SOORTEN OBSIDIAAN EN HUN EIGENSCHAPPEN

Obsidiaan is er in vele soorten, we hebben bijvoorbeeld groene Obsidiaan die ook wel Green Eyes wordt genoemd en Rook Obsidiaan of Apachetranen. Deze zijn er ook in een donkergrijze tot zwarte variant. Daarnaast Goud Obsidiaan kralen, Mahonie Obsidiaan kralen, Sneeuwvlok Obsidiaan kralen en Black (zwarte) Obsidiaan kralen. 

Apachetranen
Apachetranen zijn donkergrijze tot zwarte Obsidianen die worden gevonden in Arizona (VS). Het verhaal gaat dat Apachetranen de tranen zijn van de vrouwen van deze indianenstam. In een verrassingsaanval hadden soldaten uit Arizona vrijwel al hun mannen vermoord. Een paar mannen hadden het overleefd, maar om gevangenneming te voorkomen, sprongen zij van een klif. De vrouwen en kinderen bleven achter en hun tranen werden zwarte steentjes. Er wordt gedacht dat Apachetranen geluk brengen en dat degene die hen draagt nooit meer hoeft te huilen. Apachetranen horen bij het wortel chakra (1e chakra) en sacraal chakra (2e chakra) en bij de sterrenbeelden Schorpioen en Steenbok. Men zegt dat Apachetranen je kracht en uithoudingsvermogen bevorderen en je door een rouwproces heen helpen, zodat je weer de positieve kanten van het leven kan zien. 

Blauwe Obsidiaan (Andara Obsidiaan)
Andara Obsidiaan wordt ingezet bij veranderingsprocessen en is een synthetische (in een laboratorium gemaakte) steen.

Goudobsidiaan
Goudobsidiaan heeft een gouden glans, het zou richting geven aan je leven, je helpen bij het ontspannen en negativiteit tegengaan. Het heeft het Chatoyance-effect (zie bij Zilver Obsidiaan).

Mahonie Obsidiaan is een roodbruine edelsteen met bruinrode en zwarte tekening en strepen. De rode kleur wordt veroorzaakt door Hematiet en IJzer. De naam Mahonie Obsidiaan is afgeleid van de gelijknamige houtsoort. Mahonie Obsidiaan komt vooral uit Mexico. Van Mahonie Obsidiaan wordt gezegd dat het helpt om in de jeugd veroorzaakte emotionele problemen, door bijvoorbeeld misbruik en geweld te doorbreken. 

Regenboog Obsidiaan heeft een zwarte kleur, maar door de steen te draaien in het licht zie je een regenboogeffect. Regenboog Obsidiaan wordt gevonden in de La Revoltosa mijn, ongeveer 15 km ten oosten van San Andrés, gemeente Magdalena, Jalisco (Mexico), iets ten noordwesten van Guadalajara. De regenboogkleuren in Regenboog Obsidiaan worden gevormd door kleine kristallen van Hedenbergiet, een calcium-ijzer-inosilicaat, een mineraal dat behoort tot de pyroxenen, dat is vernoemd naar de uit Zweden afkomstige mineraloog M. A. L. Hedenberg. Naast Regenboog Obsidiaan wordt hier ook zwarte Obsidiaan en Goud Obsidiaan (Golden Sheen Obsidiaan) gevonden. Men zegt dat Regenboog Obsidiaan helpt om een meer optimistische kijk op het leven te krijgen en depressieve gevoelens tegen te gaan. 

Zilver Obsidiaan (Silver Sheen Obsidiaan) heeft een zilveren glans en komt ook uit Mexico. Het heeft net als Goud Obsidiaan een Chatoyance-effect, een licht effect dat veroorzaakt wordt door insluitingen in de edelsteen en ook wel eens het kattenoog-effect wordt genoemd. De naam Chatoyance-effect is afgeleid van chat en oeil, wat 'kat' en 'oog' betekent in het Frans. Men zegt dat Zilver Obsidiaan een beschermende steen is die negativiteit uitbant.

Sneeuwvlok Obsidiaan
Sneeuwvlok Obsidiaan bevat insluitingen van bolvormig gegroeide structuren, meestal is dit Veldspaat of Cristobaliet, die Sferulieten genoemd worden. Sneeuwvlok Obsidiaan wordt gevonden in het Black Spring gebied in de Black Rock woestijn in Millard County, één van de 29 county's in de Amerikaanse staat Utah die is vernoemd naar Millard Fillmore, de dertiende president van de Verenigde Staten van Amerika. Sneeuwvlok Obsidiaan is een zacht werkende Obsidiaan en men zegt dat het innerlijke rust en vrede bevordert en zorgt voor balans in je leven. Het helpt je je te concentreren op de taken die je moet uitvoeren, zodat je gedachten niet afdwalen en het werk op tijd af komt. 

Alle soorten Obsidiaan zijn aardende stenen. Men zegt dat Obsidiaan zelfinzicht geeft, angst en kleingeestigheid vermindert. Ook gaat het verhaal dat Obsidiaan kracht geeft in bittere tijden om er toch het beste van te maken. Er wordt aangenomen dat Obsidiaan negatieve energie (straling) uit de omgeving opneemt. 

Obsidiaan hoort bij de sterrenbeelden Kreeft,  Schorpioen,  Boogschutter,  Steenbok  en  Waterman

terug naar edelsteen kralen

Obsidiaan kralen, edelsteen kralen, Obsidiaan informatie

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel