PERIDOOT INFORMATIE - PERIDOOT NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Peridoot is een Nesosilicaat met als chemische formule (Mg,Fe)2SiO4, waarbij er Magnesium en IJzer in kan zitten in de vorm van Forsteriet (rijk aan Magnesium) en Fayaliet (rijk aan IJzer). 

Peridoot is een groene, meestal doorzichtige steen en is de edelsteen vorm van het mineraal Olivijn (Chrysoliet). Peridoot is een idiochromatische steen, wat wil zeggen dat de groene kleur wordt gevormd door de de kleur van de steen zelf en niet door verontreinigingen die zijn ingesloten in de steen. Peridoot ontstaat onder hoge druk in gesteenten (Magma) die gevormd worden door vulkanen. Peridoot is er alleen in de kleur groen. De diepte van de kleur groen is afhankelijk van de hoeveelheid IJzer die er in de steen zit. 

De eerste Peridoot werd gevonden op de berg Zeberget op St. John's Island, dat voor de kust van Egypte in de Rode zee ligt en vroeger Topazios heette. Peridoot werd vroeger dan ook Topazion genoemd. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de steen al bekend was in het oude Egypte. De oude Grieken noemden de steen Peridona. De naam Peridoot komt uit het Grieks en betekent ‘geeft in overvloed'. Peridoot wordt tegenwoordig gevonden in het San Carlos Apachereservaat in Arizona. Hier worden alleen kleine stenen tot 5 karaat gevonden. Grotere stenen worden gevonden in China en Myanmar. 

In 1994 is er hele mooie Peridoot ontdekt in het westen van het Himalaya gebergte, in de Suppatt regio in Kashmir, Pakistan en recent nog een nieuwe ontdekking in Vietnam. Het is ook ontdekt in meteorieten en is op Mars door de Amerikaanse ruimtesonde Mars Odyssey ontdekt. De Mars Exploration Rovers hebben de aanwezigheid bevestigd. Peridoot edelstenen kleiner dan drie karaat komen veel voor, maar edelstenen boven de 5 karaat zijn zeldzaam en zijn daardoor vrij duur.

De Nederlandse Emeritus hoogleraar in de geologie Olaf Schuiling, heeft Olivijn onderzocht en kwam tot de conclusie dat Olivijn CO2 uit de lucht kan halen door het te binden. Hij heeft in februari 2017 het boek 'Olivijn, de steen der wijzen' gepubliceerd, waarin hij dit beschreven heeft en hij stelde voor om overal fijngemalen Olivijn in te verwerken, zoals in fietspaden, sportvelden, groenstroken, etc. Ook kan Olivijn worden gestort op stranden, van het materiaal is genoeg aanwezig in de wereld, want het is één van de meest voorkomende gesteenten op aarde.

Peridoot was de favoriete edelsteen van Cleopatra. De groene edelsteen zou het verouderingsproces vertragen. Men zegt dat Peridoot goed is voor de longen en lymfklieren, dat het angst en depressie tegengaat. De Peridoot hoort bij de maand augustus en de hardheid is 6.5 op de Moh's schaal.

Peridoot hoort bij de tekens Ram,  Stier,  Leeuw  en  Weegschaal. Niet opladen in Bergkristal, maar gewoon in de zon leggen. Ontladen onder een straal lauw water. Niet blootstellen aan extreme temperatuurswisselingen.

terug naar edelsteen kralen

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel