BLACK AMBER INFORMATIE - BLACK AMBER NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Black Amber of Git is een fossiel dat tijdens de Jura onder hoge druk in modder is ontstaan uit 135 miljoen jaar oud hout van de Araucariaceae-boomfamilie en wordt ook wel Jet, Ligniet of Gagaat genoemd. Het is versteende bruinkool. Het wordt in twee vormen gevonden, zacht (Mohs 3) en hard (Mohs 4). De harde soort is ontstaan doordat koolstof in zout water werd samengedrukt en de zachte soort is ontstaan doordat koolstof in zoet water werd samengedrukt. 

Black Amber of Git zuivert en beschermt. Goede kwaliteit wordt gevonden in Engeland bij de kust van Whitby (Yorkshire), ook wordt het gevonden in Spanje (Galicie, Asturie en Aragon), in de Verenigde Staten (Colorado) en in Frankrijk (Languedoc)

De naam Git / Gagaat komt van het Griekse 'Lithos Gagatès' (steen uit Gagas). Gagas was een plaats en een rivier in het Griekse Lycië (het zuidwesten van het huidige Turkije, tussen Antalya en Fethiye). Git wordt Black Amber genoemd, omdat het net zoals Barnsteen elektriciteit opwekt als je er over wrijft. 

Men gelooft dat Git negativiteit absorbeert en een rustgevende werking heeft. Men zegt ook dat het helpt tegen depressie. In de Romeinse tijd werd Git verwerkt in amuletten, omdat men toen geloofde dat het de werking van het boze oog tegen ging. Het werd vroeger vaak gedragen in periodes van rouw. Koningin Victoria droeg na het overlijden van haar echtgenoot prins Albert in 1861 juwelen van Git, daardoor is Git populair geworden als rouwjuweel. In de jaren 20 droegen dames ook lange kettingen van Gitkralen. Meestal zijn Git kralen vrij groot, omdat ze een lage dichtheid hebben en grote kralen daardoor vrij licht aanvoelen. Black Amber of Git kralen horen bij het sterrenbeeld Steenbok.

terug naar edelsteen kralen

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel