DIOPSIET INFORMATIE - DIOPSIET NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

De naam Diopsiet of Diopsied is afkomstig van het Griekse ‘dis’ (van twee) en ‘opsis’ (gezicht), waarmee wordt verwezen naar pleochroïsme (dubbelbreking van licht). De handelsnaam voor de groene Diopsiet is Chroomdiopsiet of Russische Diopsied. 

Diopsiet werd in 1800 door de mineraloog José Bonifácio de Andrada e Silva beschreven. Diopsiet wordt gevonden in Brazilië, Birma, Canada, China, Finland, India, Italië, Kenia, Madagaskar, Pakistan, Rusland, Zuid-Afrika, Sri Lanka en de Verenigde Staten.

Diopsiet is een allochromatische, of gekleurde edelsteen. De groene tinten ontstaan door de aanwezigheid van Chroom of IJzer. Russische Diopsied is dichroïsch (tweekleurig namelijk groen en geel) en de groene kleur komt door de aanwezigheid van Chroom. Diopsied uit Afrika krijgt zijn kleur juist door IJzer. Diopsied is er ook in blauw, bruin, grijs, paars, wit en kleurloos.

Russische Diopsied wordt gevonden Oost Siberië. Typerend voor Russische Diopsied is dat de edelstenen klein zijn. 

Black Star Diopsied (zwarte ster Diopsied) met zijn vier stralen komt uit India en heeft kleuren die gaan van donkerblauw tot donkergroen (bijna zwart) en soms ook wit geel of bruin. Het bevat insluitingen waardoor de Cat's Eye (chatoyancy) ontstaat.  De Grieken dachten dat sterdiopsieden sterren waren, die in stenen veranderden als ze op de aarde vielen. Het bijzondere stereffect in de Black Star of India zie je alleen in een cabochon kraal die is geslepen zonder facetten. 

Violane is een lichtblauw tot violette vorm van Diopsied. Het bevat veel Mangaan. Het wordt gevonden in Piemonte Italia. 
Lavroviet is een groene Diopsied die Vanadium bevat en wordt gevonden in Rusland. 

terug naar edelsteen kralen

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel