HEMIMORFIET INFORMATIE - HEMIMORFIET NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Hemimorfiet is een gehydrateerd zinksilicaat en behoort tot de sorosilicaten. De kwaliteit waar edelstenen van geslepen kunnen worden is erg zeldzaam. Hemimorfiet lijkt veel op Smithsoniet en men dacht vroeger dat deze twee mineralen hetzelfde waren, ze werden dan ook alletwee Calamine genoemd, maar in 1803 ontdekte de Britse scheikundige en mineraloog James Smithson (1765– 27 Juni 1829) dat het twee verschillende zink mineralen waren. Smithsoniet is namelijk een zinkcarbonaat. De hardheid op de Mohs schaal is 5.

Hemimorfiet komt voor in de kleuren wit, blauw en groen. Vaak met blauw-witte banden. De ruwe stenen waar edelstenen van geslepen kunnen worden zijn meestal heel groot. Als de stenen te klein zijn worden ze vaak als drusy verkocht. 

De naam Hemimorfiet komt van het Griekse 'hemi' en 'morph', dat 'half vorm' betekent. De naam verwijst naar de eigenschap van Hemimorfiet om een kristal te vormen dat aan de ene kant een vlakke vorm en aan de andere kant een puntvorm (pyramide) heeft. 

Eén van de oudste vindplaatsen van Hemimorfiet is op de grens van België met Duitsland: in o.a. de mijnzetel van Blieberg. 

Blauwe Hemimorfiet wordt gevonden in de Skorpion Zink Mijn, Rosh Pinah (Namibië) en in M'Fouati en Mindouli (Congo), in Dulong en Wenshan, Yunnan Provincie (China).

Witte en blauwe Hemimorfiet wordt gevonden in Germs-sur-l'Oussouet, Lourdes (Frankrijk), Tarnowskie Góry, Silezië (Polen), Phoenixville, Pennsylvania en in het Missouri lead-zinc district (Missouri) beide in de VS, in de Sa Duchessa Mijn, Domusnovas op Sardinië en in de Cave del Predil, Tarvisio (Udine) beide in Italië en witte Hemimorfiet in het Lavrion District, Attiki (Griekenland).

De mooiste Hemimorfiet wordt gevonden in Mexico: in de Ojuela Mijn in Mapimi, Durango en blauwe Hemimorfiet uit de Santo Niño Mijn, Santa María del Oro, Durango en witte Hemimorfiet uit Santa Eulalia, Chihuahua.

Verder wordt Hemimorfiet gevonden in Bleiberg, Karinthië (Oostenrijk), Algerije, Australië, Matlock, Derbyshire (Engeland), Polen, Siberië (Rusland), het Padaeng deposit bij Mae Sod in Thailand, Madagaskar, en in de VS nog in Elkhorn (Montana), Leadville (Colorado) en in de Organ Mountains (New Mexico).

Hemimorfiet bevordert empathie en emoties. Het helpt om gebroken relaties te herstellen. Het bevordert het liefde gevoel van de drager. Hemimorfiet hoort bij het teken weegschaal en het 4e (hart) chakra, het 6e (derde oog) chakra en het 7e (kruin) chakra.

Hemimorfiet is een vrij zacht materiaal en er moet dus voorzichtig mee worden omgegaan. Niet dragen in combinatie met hardere edelstenen, want dat kan krassen veroorzaken. Reinigen met warm water. 

terug naar edelsteen kralen

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel