RHODOCHROSIET -  EN RHODONIET INFORMATIE - NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Rhodochrosiet en Rhodoniet zijn twee verschillende stenen die veel op elkaar lijken. Ze bevatten alletwee Mangaan.


Rhodochrosiet

Rhodochrosiet is roze of rood van kleur, meestal met dunne witte zigzag banden. De roze kleur wordt veroorzaakt door Mangaan.  Rhodochrosiet wordt gevonden in Argentinie, Peru, Colorado (VS) en Canada. Hele mooie stenen komen bijvoorbeeld uit de Sweet Home mijn in Alma, Colorado.

Rhodochrosiet werd in 2002 tot het officiële mineraal van de Amerikaanse staat Colorado benoemd.

Rhodochrosiet werkt op het hart en het hart chakra. Rhodochrosiet maakt positief en vrolijk.
Rhodochrosiet hoort bij de sterrenbeelden Stier,  Kreeft  en  Schorpioen
 

Rhodoniet

Rhodoniet is een mangaan-ijzer-magnesium-calcium-silicaat. De hardheid van het mineraal is 5,5-6,5. De eerste Rhodoniet afzetting is in 1790 gevonden bij het dorp Maloye Sedel'nikovo, ongeveer 20 km ten zuiden van Jekaterinenburg (Rusland). In de Oeral was het bekend onder de namen Orletz, Bakan, Hoornsteen of Robijnspar. 

Rhodoniet behoort tot de Inosilicaten. De naam Rhodoniet is afgeleid van het Griekse woord rhodon, dat roze betekent. Rhodoniet is een roze edelsteen, vaak met zwarte dendrieten. De Russische naam Orletz betekent adelaarsteen, omdat adelaars kleine stukjes van deze edelsteen meenamen naar hun nest. In 1819 werd Orletz door Christoph Friedrich Jasche, officieel Rhodoniet genoemd. 

Er bestaat Rhodoniet dat helemaal rozerood is en er bestaat Rhodoniet dat geaderd is door zwarte Mangaanoxide dendrieten. 

Rhodoniet met zwarte Mangaan dendrieten wordt gevonden in Australie (Broken Hill, New South Wales), USA (New Jersey) en Rusland (Oeralgebergte). Verder ook in Alaska, Canada, Finland, Zweden, Brazilië (Ouro Preto en Minas Gerais), Mexico, Peru (Huanzala), Australië, Japan (Honshu), China (in de buurt van Beijing), Indonesië en India. In Tanzania (Mwembe), Madagaskar, Zuid-Afrika en Algerije wordt de rozerode Rhodoniet gevonden. 

In het metrostation van Moskou, het Majakovskaja station aan de Zamoskvoretskaja metrolijn, dat vernoemd is naar de Russische schrijver Majakovski, is ter decoratie veel Rhodoniet gebruikt en ook de congreszaal van het Kremlin is versierd met Rhodoniet. In de Hermitage in Sint-Petersburg bevindt zich een grote Rhodonietschaal van 88 cm hoogte en 185 cm breedte (gevonden in 1867). In 1905 werd voor de echtgenote van de Russische tsaar Alexander II een 7 ton zware sarcofaag gemaakt. 

Rhodoniet werd lang beschouwd als een gelukssteen. De drager wordt vrolijker en extreme gebeurtenissen worden beter verwerkt. Men denkt dat door het dragen van Rhodoniet wonden beter genezen. Het dragen van Rhodoniet wordt aangeraden als je last hebt van angsten, depressies of gebrek aan zelfvertrouwen. Rhodoniet helpt je te houden van jezelf, zodat je daarna in staat bent om aan anderen liefde te geven. 

Rhodoniet hoort bij het 1e wortel chakra en het 4e hart chakra en bij de sterrenbeelden Stier en Kreeft

terug naar edelsteen kralen

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel