TOPAAS INFORMATIE - TOPAAS NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING


Volgens Plinius de Oudere komt de naam Topaas van het eiland Topazius (Sint John's eiland) in de Rode Zee, daar kwamen in de oudheid veel Peridoten vandaan. Alle gele edelstenen kregen toen de naam Topaas. Een andere mogelijkheid is dat Topaas komt uit het Sanskriet waar het 'vuur' betekende. De steen die wij Topaas noemen kreeg die naam pas in de Middeleeuwen. Het wordt ook wel Edel Topaas genoemd, om het van namaak te onderscheiden. De Topaas is één van de "negen edelstenen" in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen. De Paus bezit een mijter, de "mitra preciosa" die met Goud, Topaas en Parels is versierd. 

De Braganza Diamond, die ontdekt is in 1798, is een Topaas die in de 17e eeuw in de Portugese kroon werd gezet (1640 karat). Het was een kleurloze Topaas (Topaas Original), maar men dacht dat het een diamant was. De Egyptenaren dachten dat Topaas beschermde tegen slechtheid, omdat zij geloofden dat de Zonnegod Ra met zijn gouden armen de Goud Topaas zijn kleur gegeven had. De Romeinen dachten dat de god Jupiter dat gedaan had. De Grieken dachten dat Topaas mensen onzichtbaar maakte, maar hen ook waarschuwde door van kleur te veranderen, wanneer voedsel of drank vergiftigd was. In de Bijbel staat dat het 7e fundament van de stadsmuur van Jeruzalem werd versierd met Topaas. 

Topaas is een hydroxy- en fluor-houdend aluminium-nesosilicaat. De hardheid van Topaas op de Mohs schaal is 8, dit is erg hard, alleen Diamant, Korund en Chrysoberil zijn harder. Het wordt vooral gevonden in holten van stollingsgesteenten, zoals Graniet of Pegmatiet. De belangrijkste vindplaats van Topaas is in de Minas Gerais in Brazilië (de Ouro Preto mijn en de Capao mijn), verder nog o.a. in Sri Lanka, Australië, Mexico, Pakistan, Japan, Rusland, Myanmar, Nigeria, Zimbabwe, Zuid-Afrika, in Utah in de V.S en op Madagaskar. De Topaas Skyblue wordt gevonden in Schotland, op Cornwall en in Noord-Ierland. In de Amerikaanse staat Utah is in 1969 de Topaas tot edelsteen van de staat benoemd. 


SOORTEN TOPAAS

Topaas komt in de natuur voor in verschillende kleuren, zoals oranjegeel (Goud Topaas of Imperial Topaz), bruingeel (Sherry), roze, rood, paars, violet, oranje en lichtblauw, maar de meeste Topaas is kleurloos. De kleuren zijn ontstaan door insluitingen van Chroom en IJzer. Blauwe Topaas komt sporadisch voor in de natuur, maar ontstaat vooral door kleurloze (witte) Topaas te bestralen en/of te verwarmen. De meest voorkomende soorten Topaas zijn kleurloos (Topaz Original), geel en bruin. Deze Topaas kleuren worden meestal behandeld, zodat het basismateriaal de gewilde kleuren krijgt. Sommige soorten Topaas zijn pleochroïsch. Soms wordt Citrien verkocht onder de naam 'Madeira Topaas', maar hoewel Citrien ook een erg mooie edelsteen is, is het natuurlijk geen Topaas. De meest waardevolle Topaas kleuren zijn roze, violet/paars en rood. Mystic Topaz is een gecoate Topaas, waar dit dunne laagje zorgt voor een regenboogeffect. 

Met name blauwe Topaas is in te delen in diverse soorten:
London Blue (donker staalblauw)
Electric Blue (blauw)
Sierra Blue (middenblauw)
Swiss Blue (blauw)
Sky Blue (lichtblauw)
Light Blue (heel lichtblauw)

Verder zijn er ook nog de volgende soorten Topaas:

Imperial Topaas (goud oranje geel roze)

Topaas geel

Topaas groen (Kiwi Topaas)

Mystic Topaz (blauwgroen tot oranjerood)

Topaas oranje

Topaz Original (kleurloos)

Topaas Roze (Kers Topaas, Flamingo Topaas)

Zilvertopaas wit

Watermeloen Topaas (meerkleurig)

Men denkt dat Goud Topaas een positieve uitwerking heeft op de bloedsomloop en het geestelijk gestel. Topaas hoort bij de sterrenbeelden Leeuw, Kreeft en Schorpioen en is de geboortesteen voor de maand november.

terug naar edelsteen kralen

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel