ZOÏSIET INFORMATIE - ZOÏSIET NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Zoïsiet is vernoemd naar de Oostenrijkse natuurwetenschapper Siegmund Zois, die leefde van 1747 tot 1819. Zoïsiet is er in kleurloos, grijs, roze, groen, geel (zeldzaam), bruin en blauw. Het wordt gevonden in Oostenrijk, Italië, Namibië, Rusland, Tanzania en Pakistan en heeft een hardheid van 6.5. Zoïsiet is er in diverse variëteiten:

Anyoliet (groen/geel)
Thuliet (roze/rood)
Tanzaniet (paars/blauw)
Zoisiet (geel)

Anyoliet wordt meestal gecombineerd met Robijn aangetroffen in Robijn in Zoisiet. De naam Anyoliet is afgeleid van het Masai woord voor groen 'anyoli'. Anyoliet wordt gevonden in Arusha, Tanzania. Thuliet wordt gevonden in Noorwegen (Lexviken) en Tanzaniet wordt alleen gevonden in Tanzania, de blauwe Zoisiet heeft daarom de naam Tanzaniet gekregen.

Tanzaniet is in 1967 voor het eerst door Masai herders gevonden in de Merelani Hills (Mererani), Umba Valley, Lelatema Mountains, Arusha Regio, in het noorden van Tanzania, niet ver van de Kilimanjaro berg en er werd voor het eerst melding van gemaakt in 1967 door H.B. Platt. Het verhaal gaat dat de blauwe kleur van Tanzaniet 30 jaar vóór de ontdekking van de edelsteen is ontstaan, doordat ten gevolge van blikseminslag brand werd veroorzaakt die door de hitte zorgde dat de kleur van de roodbruine Zoisiet veranderde in blauw. Hoe dieper blauw hoe duurder de Tanzaniet. Omdat Tanzaniet wordt gevonden in grafietmijnen zijn de insluitsels van grafiet. 

Tanzaniet is pleochroïstisch. Pleochroïsme is een optisch verschijnsel waarbij ten gevolge van dubbelbreking van licht in een gekleurde edelsteen, het licht gesplitst wordt in twee bundels die in een hoek van 90° ten opzichte van elkaar gepolariseerd zijn. Doordat de lichtbundels in de edelsteen verschillende wegen volgen en zich met verschillende snelheden verplaatsen, kunnen ze verschillende selectieve absorptie ondergaan, waardoor ze verschillende kleuren hebben als ze de steen verlaten. 

Men zegt dat Zoïsiet helpt om je immuunsysteem te versterken en om je eigen weg te gaan, onafhankelijk van de mening van andere mensen. Het bevordert positieve energie. 

Anyoliet hoort bij het sterrenbeeld Schorpioen, Thuliet hoort bij het sterrenbeeld Tweelingen, Weegschaal en Vissen en Tanzaniet hoort bij het sterrenbeeld Tweelingen en Boogschutter en bij diverse chakra's (4e hart, 6e (derde oog), 5e keel en 7e kruin chakra).

terug naar edelsteen kralen

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel