ZONNESTEEN INFORMATIE - ZONNESTEEN NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Zonnesteen of in de Engelse taal Sunstone, is Oligoklaas, een translucente Veldspaat met een hardheid van 6-6.5. Het is een Natrium-Calcium-Aluminium-tectosilicaat. Zonnesteen staat bekend om de aventurisatie ten gevolge van ingesloten mineraaldeeltjes zoals Koper, Hematiet of Goethiet, die licht reflecteren, waardoor een glinstering ontstaat. De naam Oligoklaas is afgeleid van de Griekse woorden oligos en klasein, "weinig splijten". Zonnesteen lijkt een beetje op Aventurijn, omdat het dezelfde glinstering heeft (de Aventurisatie). Daarom wordt het ook wel Aventurien-veldspaat genoemd. De glinstering wordt veroorzaakt door Hematiet of Goethietkristallen. 

Vindplaatsen van Zonnesteen

Zonnesteen wordt gevonden in Canada, India, Madagascar, Noorwegen (Twedestrand), Australie, China, Mexico, Congo, Tanzania, Rusland (bij het Baikalmeer), Sri Lanka en in de Verenigde Staten van Amerika, zoals in NewYork, Pennsylvania, Virginia en Oregon ( Lake County en Harney County). 

Kleuren Zonnesteen

Het mineraal Zonnesteen is voor het eerst beschreven in 1837 door de mineraloog James Dwight Dana (Utica, New York 12-02-1813 - 14-04-1895 New Haven, Connecticut). De naam Zonnesteen werd aan deze edelsteen gegeven, vanwege zijn sprankelende kleur, die gelijkenis vertoont met zonnestralen. Zonnesteen komt voor in de kleuren rood, oranje, roze, bruin en is er ook kleurloos. Kleurloze en gele Zonnesteen is meestal goedkoper dan roze oranje en rode Zonnesteen edelstenen. 

Volgens overleveringen hebben de Vikingen Oligoklaas gebruikt om te navigeren op zee, de positie van de zon kon er mee worden vastgesteld. Zonnesteen komt voor in 13e en 14e eeuwse IJslandse geschriften, waarin stond dat de steen werd gebruikt om bij bewolkt weer de zon te lokaliseren.

Zonnesteen is een mannelijke steen, hij geeft kracht, onafhankelijkheid, vrijheid en leiderschap. Het dragen van een Zonnesteen sieraad brengt geluk in je leven. Zonnesteen reinigt alle chakra's, werkt in op de stofwisseling en stimuleert mensen om onafhankelijker te worden. Het maakt optimistisch, gaat negatieve gevoelens tegen en vermindert angsten en depressie. Zonnesteen hoort vooral bij het derde chakra (zonnevlecht of plexus solaris), het tweede sacrale chakra en de sterrenbeelden Ram,  Leeuw  Weegschaal en Schorpioen.

terug naar edelsteen kralen

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel