BERIL INFORMATIE - BERIL NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Beril is een zeldzaam mineraal en een aluminium-beryllium-silicaat met de chemische formule Al2Be3Si6O18. Het behoort tot de cyclosilicaten. Het bekende Aquamarijn is ook een Beril soort. Beril is door Plinius vernoemd naar het Griekse woord berullos, wat 'edelsteen met zeegroene kleur' betekent. Volgens Plinius gebruikte keizer Nero een Smaragd om beter te kunnen zien en in de Middeleeuwen zou het mineraal, na slijpen, ook gebruikt zijn om beter te kunnen kijken. Het woord 'bril' is daarvan afgeleid. 

Er zijn verschillende Beril soorten:

  • het blauwe Aquamarijn 
  • het rode en zeldzame Bixbiet 
  • het kleurloze Gosheniet 
  • het goudgele Goudberil 
  • het geelgroene Heliodoor
  • het roze Morganiet 
  • het groene Smaragd 

Aquamarijn is een IJzerhoudend Beril dat, net zoals bovengenoemde andere soorten, met name voorkomt in pegmatieten en wordt gevonden in Brazilië (Minas Gerais), Madagaskar, de Oeral, Kenia, Mozambique, Nigeria, Tanzania, Zimbabwe, Pakistan, Mexico, India, Ierland, Afghanistan en de Verenigde Staten. Aquamarijn is een vrij kostbare edelsteen. Het is een variant van Beril. De naam Aquamarijn (aquamarina=zeewater) komt van de Latijnse woorden aqua (water) en mare (zee). De kleur kan variëren van kleurloos/doorzichtig, bleekgroen, geelgroen, bleekblauw, blauwgroen tot helderblauw. Het komt vaak voor dat de Aquamarijn (bijna) helemaal vrij is van insluitingen. 

Aquamarijn hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen,  Weegschaal en  Waterman maar vooral bij het teken Vissen, want het wordt geassocieerd met de planeet Neptunus. Vroeger dacht men dat er zich water op deze planeet bevond, omdat Neptunus een blauwe kleur heeft. Aquamarijn was voor de oude Grieken vanaf ongeveer 480 v C. het symbool van zuiverheid en vreugde. Aquamarijn is de steen van moed en gaat negatieve krachten tegen. Aquamarijn werd in verband gebracht met de Griekse god van de zee Poseidon en de Romeinse god van de zee en water Neptunus. Men zegt dat het kalmerend werkt. Aquamarijn hoort bij het 5e of keelchakra. Het werd vroeger door zeelieden gedragen als gelukssteen tegen verdrinking en gevaren van de zee. In de Middeleeuwen werden beelden van de Maagd Maria versierd met Aquamarijn. Aquamarijn waarschuwt voor onrecht als het verkleurt. 

Om de waarde van een Aquamarijn te bepalen, wordt vooral gekeken naar de kleurtint en facettering en niet zozeer naar het gewicht. Middenblauw is een veelgevraagde kleur. Er zijn bijvoorbeeld de Santa Maria kleur (van de Santa Maria de Itabira mijn in Minas Gerais, Brazilie) of de Martha Rocha kleur (vernoemd naar de blauwe ogen van een Braziliaanse dame). 
Maxixe [mashish] is een diepblauwe Aquamarijn die gevonden wordt op Madagaskar. Maxixe is voor het eerst gevonden in 1917 in de Minas Gerais in Brazilie, maar helaas verbleekt de prachtige donkerblauwe kleur bij daglicht snel naar geelbruin. 
Men denkt dat Aquamarijn een gelukkig huwelijk geeft, het intellect versterkt, zelfexpressie bevordert, het afweersysteem versterkt en dat het helpt tegen zeeziekte. 

Bixbiet of rode Beril is vernoemd naar Maynard Bixby, die rode Beril heeft ontdekt, maar de naam Bixbiet wordt niet veel meer gebruikt, men noemt het nu gewoon rode Beril. Rode Beril wordt gevonden in Utah en New Mexico (VS) en is zeer zeldzaam. 

Gosheniet is de kleurloze vorm van Beril. Het is voor het eerst ontdekt in Goshen, een stad in West Massachusetts (USA). Het komt vrij veel voor en werd vroeger gebruikt om brillen glas van te maken. 

Goudberil en Heliodoor zijn niet gemakkelijk te vinden. De gele kleur wordt veroorzaakt door kleine hoeveelheden IJzer.

Morganiet is vernoemd naar de bankier J.P Morgan. Het is roze van kleur, maar snoeren Morganiet zijn meestal een combinatie van diverse Beril soorten, zoals Morganiet met Aquamarijn. Morganiet is lang niet zo bekend als Smaragd en Aquamarijn en stenen van een goede kwaliteit Morganiet zijn niet zo gemakkelijk te vinden. 

Smaragd is ook een Beril soort. Smaragd is de meest gewilde Beril. Smaragd wordt gevonden in Brazilie, Colombia, Zambia en Zimbabwe en bij Hiddenite, North Carolina (VS). Synthetische Smaragd is transparant en heeft meestal een felgroene kleur. Natuurlijke Smaragd wordt ook vaak verbeterd, want het heeft niet alleen veel insluitsels, maar ook breukjes, die meestal met glas of hars worden gevuld, waarna de Smaragd wordt behandeld met was of met olie. Smaragd hoort bij het sterrenbeeld Stier

Groene Beril is de naam van stenen die niet donkergroen genoeg zijn om Smaragd te worden genoemd. De groene kleur wordt veroorzaakt door IJzer, door Chroom of door Vanadium.

terug naar edelsteen kralen

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel