AZURIET INFORMATIE - AZURIET NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Zowel Azuriet als Azuur (Lazuli) stammen via het Arabisch af van het Persische Lāžward, wat ‘blauwe kleur’ betekent en de naam is van mijnen in Turkestan waar het tevens blauwe Lapis Lazuli (Azuur steen) werd gevonden. Turkestan of Toerkestan is het gebied dat tegenwoordig de staten Kazachstan (gedeeltelijk), Kirgizië, Turkmenistan en Oezbekistan omvat. 

In de Middeleeuwen werd Azuriet al in Europa gevonden. Azuriet was bekend onder de namen Bergblauw, Azuurblauw en Koperlazuur. Azuriet uit Frankrijk werd ook wel Chessyliet genoemd, naar de vindplaats in Chessy-les-Mines, departement Rhône. Het werd ook vanaf de 12e eeuw in de zilvermijnen in Saksen (Duitsland) gevonden. Tegenwoordig wordt Azuriet gevonden in Arizona, Utah en New Mexico (VS), Marokko, Congo en Namibie (Afrika), China en in Australie. 

Blauw Azuriet en groen Malachiet werden als pigment gebruikt door kunstenaars. Azuriet werd als blauw pigment gebruikt in muurschilderingen in Egypte en tijdens de Ming-dynastie werd het gebruikt om Chinees porselein te beschilderen. Meestal werd als blauwe kleurstof echter Egyptisch blauw gebruikt, maar in het begin van de Middeleeuwen wisten de mensen niet meer hoe ze dit moesten maken. In de tijd daarna werd overgegaan op het blauwe Ultramarijn, maar dit was erg duur, dus toen het goedkopere Azuriet in Europa algemeen bekend werd, ging men dit vanaf de 15e eeuw gebruiken voor olieverf schilderijen. In de 18e eeuw werd Azuriet als pigment weer verdrongen door het nog goedkopere Pruisisch blauw.

De Romein Plinius de Oudere vermeldde Azuriet onder de Griekse naam Kuanos (diepblauw) en de Latijnse naam Caeruleum in dNaturalis Historiaeen encyclopedie van 37 boeken, die hij samenstelde in de 1e eeuw na Chr. en waarin hij de wereld omschreef. Ook noemde hij het Lapis Armenius (Armeens blauw). Het werd ook bekend als Azurro Della Magna (uit het Italiaans). 
François Sulpice Beudant (5 September 1787 – 10 December 1850), een Franse mineraloog en geoloog heeft in 1824 Azuriet uiteindelijk beschreven en benoemd. 

Het verschil tussen Azuriet en Malachiet komt doordat Malachiet meer water bevat dan Azuriet. Wanneer de omgeving meer water bevat, zal Azuriet veranderen in Malachiet. We noemen dit een pseudomorf gesteente. Azuriet hoort samen met Malachiet en Chrysocolla tot de koperhoudende edelstenen. Tip: ben je allergisch voor Koper, neem dan een andere edelsteen, want de kans bestaat dat je allergisch reageert. Azuriet is goed voor de intuitie en het intellect en is daardoor een goede edelsteen voor studenten. Ga niet in de zon zitten met sieraden waarin Azuriet is verwerkt, want Azuriet kan niet tegen sterk zonlicht en niet tegen hitte. Azuriet hoort bij het keelchakra, het kruinchakra en bij de sterrenbeelden Waterman en Vissen.

terug naar edelsteen kralen

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel