ZIRKOON INFORMATIE - ZIRKOON NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

De oorsprong van de naam Zirkoon is niet helemaal duidelijk. Sommige geleerden denken dat het afstamt van het Arabische "zarkun" dat cinnabar (vermiljoen) betekent. Anderen denken dat het afstamt van het Persische "zargūn" dat gouden kleur betekent. Men denkt dat de naam van de oranje/rode Zirkoon van Arabische en de naam van de gele Zirkoon van Perzische oorsprong is. Jargoon is de naam voor Zirkonen die mooi genoeg zijn om als edelsteen te dienen, maar niet de mooie rood/oranje kleur van Hyacinth hebben. Jargoons kunnen groen, geel, bruin of kleurloos zijn.  Van witte of kleurloze Zirkoon wordt gezegd dat het de creatieve vermogens, financiële positie en de gezondheid verbetert. 

De oudste Zirkonen zijn gevonden in de Narryer Gneiss Terrane, Yilgarn Kraton in West-Australië. Zirkoon wordt verder ook gevonden in Tanzania, Nigeria, Sri lanka en Cambodja.

Kleuren Zirkoon

Zirkoon of Zircon, is een edelsteen met de chemische formule ZrSiO4. Zirkoon is er in de natuur in veel verschillende kleuren, zoals geel, groen, rood, oranje, bruin, blauw, paars/lila, roze, grijs, wit/kleurloos. Kleurloze Zirkoon wordt ook wel Matara Zirkoon genoemd, naar de stad in Sri Lanka waar het wordt gevonden. De gekleurde gloed die deze Zirkoon kan hebben, wordt "vuur" genoemd. De oranje/rode Zirkoon wordt Hyacinth (Jacinth) genoemd, de blauwe Zirkoon wordt Starlite genoemd. De Ratanakiri Zirkoon is een blauwe Zirkoon uit Ratanakiri (Cambodja). De Kaduna Zirkoon is honiggeel en andere Zirkonen hebben de kleur van specerijen, zoals de Kaneel- en de Saffraan Zirkoon. 

De Zirkoon is één van de negen edelstenen in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen. Onder zijn oude naam 'Hyacint' wordt Zirkoon diverse malen genoemd in de Bijbel. Voor het eerst als één van de vurige stenen uit Ezechiël (28:13-16) die aan Mozes worden gegeven en in de borstplaat van Aäron worden gezet (Exodus 28:15-30) en tevens als één van de 12 stenen die zijn geplaatst in de fundamenten van de stadsmuur van het Nieuwe Jeruzalem (Openbaring 21:19).

Verschil Zirkoon en Zirkonia

Zirkoon wordt vaak verward met Zirkonia. Zirkonia is een steen, die synthetisch wordt gemaakt in een laboratorium, terwijl Zirkoon een natuurlijke edelsteen is. De natuurlijke kleurloze Zirkoon werd vroeger al veel gebruikt als vervanging voor Diamant, omdat de twee erg veel op elkaar lijken. In het Natuurkundig Instituut Lebedev in Moskou, hebben in de jaren 70 Russische geleerden Zirkonia kristallen gekweekt in een laboratorium. Sinds de jaren tachtig werd deze synthetische Zirkonia verkocht als goedkope vervanging van diamant.

Zirkoon mag niet te lang aan fel zonlicht worden blootgesteld, omdat ze dan kan verbleken. 

terug naar edelsteen kralen

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel