WAT ZIJN RVS SIERADEN? INFORMATIE OVER ROESTVRIJSTALEN SIERADEN

Wat is RVS?, wat zijn roestvrijstalen sieraden?, informatie over RVS sieraden, informatie over RVS oorbellen en RVS armbanden.

Roestvrijstalen oorbellen en roestvrijstalen armbanden zijn artikelen die van RVS of Roest Vast Staal worden gemaakt. Er zijn vele soorten artikelen die van RVS worden gemaakt. Voor ieder artikel wordt weer een andere soort staal gebruikt. Ook zijn er diverse soorten RVS waar sieraden van worden gemaakt. RVS of roest vast staal, wordt ook wel Inox genoemd, en is een legering (mengsel) van diverse elementen, met name ijzer en daarin chroom, nikkel en koolstof.

Soms wordt gezegd dat RVS een edelmetaal is, of edelstaal, wat afkomstig is van het woord 'Edelstahl', wat in het Duits het woord is voor roest vast staal; we kunnen duidelijk zijn: RVS is geen edelmetaal. Staal is pas 'roest vast staal' als er minimaal 11-12% chroom en maximaal 1,2% koolstof in de legering zit. Andere stoffen die in RVS kunnen zitten zijn molybdeen, titanium, nikkel, mangaan, stikstof en silicium. 

Als het chroom in aanraking komt met zuurstof, vormt het een onzichtbare laag chroomtrioxide. Dit wordt wel de oxidehuid genoemd. Deze huid beschermt het onderliggende metaal tegen roesten. In tegenstelling tot wat je wel eens leest, is het niet zo dat RVS helemaal nooit kan roesten, want RVS sieraden kunnen niet om blijven als je gaat zwemmen, het gaat namelijk roesten door het zout in zeewater en door chloor in het zwembad.

Roest vast staal wordt onderverdeeld in:

  • Ferritisch roest vast staal, dit heeft een normaal koolstofgehalte en bevat veel chroom;
  • Martensitisch roest vast staal, dit heeft een verhoogd koolstofgehalte en is daardoor erg hard;
  • Austenitisch roest vast staal: dit is niet magnetisch en bevat veel chroom, wat nikkel en soms ook molybdeen.

De meest voorkomende soorten roest vast staal die gebruikt worden voor het maken van sieraden horen allen tot het austenitische type en zijn 316 RVS en 304 RVS, daarnaast wordt ook 201 RVS gebruikt. 

316 RVS
316 RVS bevat 17% chroom, 12% nikkel en 2% molybdeen en het grootste deel is ijzer. Dit RVS is minder gevoelig voor corrosie (roesten), omdat het molybdeen bevat en daardoor minder gevoelig is voor chloriden, zuren en zeewater. 

316 RVS kan worden onderverdeeld in meerdere typen, waarvan 316L en 316Ti de meest voorkomende soorten zijn. 316L staat voor low carbon, omdat er minder koolstof in zit (hoe meer koolstof hoe harder het staal). 316Ti staat voor titaan, waardoor de kans op corrosie nog weer iets minder is. 316L RVS wordt ook wel chirurgisch staal genoemd. 

304 RVS
304 RVS wordt ook wel de 18/8 kwaliteit RVS genoemd, wat betekent dat het uit 18% chroom en 8% nikkel bestaat, ook hier is het grootste deel ijzer (74%). De corrosie bestendigheid van 304 RVS is iets lager dan die van 316 RVS en het bevat weinig nikkel. 

201 RVS
RVS 201 is ook een roest vast staal, maar de corrosie bestendigheid hiervan is lager dan die van RVS 304, het bevat echter een nog lager nikkel gehalte. De 201 legering bevat ongeveer 17% chroom en maar 5% nikkel. 

Draag gerust alle typen RVS sieraden, maar neem ze niet mee naar het strand en doe ze af als je gaat zwemmen. Let ook op met body lotion, laat dit eerst 30 minuten drogen voordat je sieraden om doet en pas op met parfum, want dit kan invloed hebben op de pH graad (zuurgraad) van je huid. Ons advies is om al je sieraden af te doen als je gaat douchen.

De meeste mensen kunnen goed tegen RVS sieraden en RVS blijft ook nog heel lang mooi. Ben je allergisch voor nikkel, dan kan je beter nikkelvrije sieraden met een goud- of zilver plating nemen, kijk bij vergulde en verzilverde sieraden of ga voor Titanium

RVS armbanden in de winkel
RVS oorbellen in de winkel

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel