WAT ZIJN PLATED SIERADEN? INFORMATIE OVER PLATED SIERADEN

vergulde sieraden, verzilverde sieraden, informatie over vergulde en verzilverde sieraden, goudplated oorbellen, zilverplated armbanden.

Vaak worden sieraden voorzien van een dun laagje edeler metaal zoals goud of zilver. Wij spreken dan van plating of plated. In veel gevallen is het sieraad of sieraadonderdeel gemaakt van messing (brass), met daaroverheen een dun laagje plating. Messing is een legering van koper en zink. Dit wordt ook wel geelkoper genoemd. Voordeel van messing is dat het sieraad sterk is. Sieraden kunnen een plating laagje krijgen van zilver, je spreekt dan van verzilverd of silverplated. Ook kunnen sieraden een plating laagje krijgen van goud, je spreekt dan van verguld of goldplated. Het platingsproces gebeurt in meerdere stappen, allereerst wordt het ontvet, waarna het in diverse badjes (laagjes) wordt gedompeld, wat met behulp van elektriciteit, uiteindelijk resulteert in een mooi goud- of zilverkleurig sieraad. Nadeel is dat plating laagjes niet eeuwig blijven zitten, maar van je sieraad af kunnen slijten. Hoe lang je sieraad mooi blijft, hangt af van de dikte van de plating, de zuurgraad van je huid en hoe voorzichtig je met het sieraad omgaat. Er zijn sieraden met een extra dikke plating, die gaan langer mee dan een gewone plating. Om te zorgen dat je sieraad zo lang mogelijk mooi blijft, zijn er een aantal regels waar je je aan kan houden:

  • doe altijd je sieraden af als je gaat douchen en laat ze in de slaapkamer achter (de badkamer is te vochtig);
  • als je gaat schoonmaken, doe je sieraden dan eerst af (ze mogen niet in aanraking komen met chemische producten);
  • spuit parfum niet op je sieraden, maar in je elleboog (daar bevindt zich meestal geen sieraad), doe eerst je parfum op, laat het intrekken en doe dan je sieraden om; 
  • als je gaat sporten, dan transpireer je, daar kunnen je sieraden slecht tegen, doe ze dus af voor het sporten;
  • doe sieraden altijd af als je naar het strand gaat of gaat zwemmen.

Een sieraad kan een plating hebben van goud (doublé) of zilver of een chemische plating (een kleurstof laagje). Dit laatste wordt toegepast op goedkope sieraden. Sieraden met een echte goudlaag hebben vaak messing als basismateriaal of 925 sterling zilver, we spreken dan van een plating met echt goud. Goud op zilver sieraden noemen we Vermeil. Naast geel goud kan er ook een plating op zitten van roségoud of van platina. In Europa wordt dit laatste het rhodineren van sieraden genoemd. In andere delen van de wereld heeft men het over een coating van platina. Roségoud is gemaakt van een koper legering en 75% goud, 22,25% koper en 2,75% zilver. Roségoud wordt ook wel Russisch goud genoemd, omdat het voor het eerst vanaf 1885 in Rusland gebruikt werd door de juwelier Peter Carl Fabergé. Hij maakte in opdracht van tsaar Alexander III een paasei in een legering (mengsel) van goud en koper als paascadeau voor zijn vrouw, Maria Fjodorovna.

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel