WAT ZIJN ZILVEREN SIERADEN? INFORMATIE OVER ZILVEREN SIERADEN

Wat is zilver?, informatie over zilveren sieraden, soorten zilver.

Zilver heeft het symbool Ag, afkomstig van het Latijnse woord voor zilver 'argentum' en atoomnummer 47. Het werd al rond 4000 v C. gedolven en gebruikt. Zilver wordt vaak geassocieerd met de maan en het sterrenbeeld kreeft. 

De naam zilver is afgeleid van het Oud hoogduitse 'silbar'. Tegenwoordig wordt zilver vooral gevonden in Mexico (Fresnillo mijn) en ook nog in Peru, China en Rusland. Sterling zilver bestaat uit 92,5% zilver en 7,5% andere metalen, meestal koper, het wordt daarom 925 sterling zilver genoemd. Het zilvergehalte in sterling zilver is Wettelijk vastgelegd. In het Verenigd Koninkrijk heet dit zilver Standard Silver. 

Puur zilver (fijn zilver) is 999 zilver, maar dit is zo zacht, dat er geen sieraden van gemaakt kunnen worden. Voor de stevigheid is een legering (vermenging) met andere metalen nodig. Toch is er een soort zilver dat vrijwel puur is, dit is zilver uit Thailand of Hilltribe silver, dit is zilver met een vaak zelfs hoger zilvergehalte dan sterling silver, namelijk tussen 99.5 en 99.9%. Tegenwoordig is er ook argentum zilver, dit is een legering met een iets hoger zilver gehalte dan sterling zilver. In deze legering zit echter vrijwel geen koper, maar germanium, het voordeel hiervan is dat het zilver niet oxideert. Er zijn twee legeringen argentum zilver, 935 en 960. 

De Nederlandse Waarborgwet 1986 stelt: 'Het gehalteteken is na een proef door een, door de overheid aangewezen waarborginstelling verleend. De gehalten der platina, gouden en zilveren werken, welke door krachtens deze wet vastgestelde keurmerken worden gewaarborgd, zijn bepaald voor zilveren werken op 925, 835 en 800 duizendste'. Een zilver legering met een zilvergehalte van 925 duizendste noemt men het eerste gehalte zilver, d.w.z. 92,5% zilver en 7,5% koper (of een ander metaal). Dit zilver wordt voornamelijk gebruikt voor het vervaardigen van zilveren sieraden. Een zilver legering met een zilvergehalte van 835 duizendste noemt men het tweede gehalte zilver. Dit is een legering van 83.5% zilver en 16,5% koper en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van bestek. Een zilver legering met een zilvergehalte van 800 duizendste noemt men het derde gehalte zilver, dit is een legering  bestaande uit 80% zilver en 20% koper.

​Het Wettelijk zilver gehalte is vastgesteld op .800. 'Bwg' betekent: 'beneden wettelijk gehalte' en wil zeggen dat het zilvergehalte lager is dan 800. Dit is bijvoorbeeld het geval bij 625 zilver, dat dus geen zilver genoemd mag worden. 

Tibet zilver

Ook het zilvergehalte van zilver uit Tibet is soms, maar lang niet altijd, te laag om zilver genoemd te mogen worden, namelijk 30% zilver en 70% koper inclusief andere metalen zoals tin en zink (meestal zit er geen nikkel in, maar dat is niet absoluut zeker). Soms heeft het zilver uit Tibet wel een hoog zilver gehalte, soms zelfs hoger dan sterling zilver. Het is echter niet altijd duidelijk. Daarom noemen wij onze zilveren kralen uit Tibet verzilverde kralen en vallen zij indien verwerkt in sieraden onder de plated collectie en niet onder de zilver collectie. 

Zilveren sieraden zijn prachtig, het enige nadeel van zilveren sieraden is, dat ze na verloop van tijd zwart worden, gelukkig kan dit worden verholpen door de sieraden schoon te maken met zilverpoets. Een methode die vaak wordt gebruikt om zilver te beschermen is rhodineren. Bij gerhodineerd 925 sterling zilver is een platinum laagje over het 925 sterling zilver aangebracht, waardoor het zilver beschermd wordt tegen oxidatie. We spreken van een rhodium of platina coating. Rhodium maakt deel uit van de platina-groep (platinametalen of ijzerplatinagroep) en platina is een corrosiebestendig edelmetaal met een zilverwitte glans. Het is hypoallergeen, sterk en krasbestendig. Platina is vaak zelfs duurder dan goud. Door het rhodineren krijgt het sieraad een hoogglans uiterlijk en zal het niet snel verkleuren. De Egyptenaren rond 1000 v. C kenden platina al. Het duurde echter heel lang voordat de Westerse wereld met dit edelmetaal kennis maakte, namelijk pas na de kolonisatie van Zuid-Amerika. Platina wordt gedolven in Zuid-Afrika en is schaars, waardoor het vrij duur is.

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel