LAVA INFORMATIE - LAVA NAAM, GESCHIEDENIS, BETEKENIS EN WERKING

Alle Lava is licht in gewicht en is poreus doordat er gas is ontsnapt door het materiaal heen, hoe poreuzer de Lavasteen, hoe lichter in gewicht. De kleur van Lava kan zijn zwart, bruin of rood. Er zijn veel verschillende kleuren Lava op de markt, zoals geel, paars, groen etc. Deze Lava is meestal natuurlijk, maar wel geverfd. 

Het woord Lava stamt uit het Italiaans en is afgeleid van het Latijnse labes, dat glijden betekent. Wanneer er een vulkaan uitbarsting plaats vindt, stroomt gesmolten gesteente naar buiten. Lava is vloeibaar gesteente en is magma dat het aardoppervlak of de zeebodem heeft bereikt. Er zijn verschillende soorten magma en ook door de uitvloeisnelheid, temperatuur, chemische en mineralogische samenstelling kan magma verschillend van samenstelling zijn. De samenstelling hangt af van het soort gesteente waar het uit is ontstaan. De lava die uit de Etna stroomt, heeft een andere chemische samenstelling dan de lava van een vulkaan uitbarsting op Hawaï. Er wordt onderscheid gemaakt in zure en basische lava. Zure lava (felsische Lava) is erg rijk aan Silicium. Als deze lava stolt, ontstaan onder andere Rhyolieten. 

Bij andere vulkanen stroomt meer basische lava (mafische lava) uit. Deze lava heeft een veel hoger IJzer- en Magnesiumgehalte. Bij het stollen ontstaan basalten. Deze lava noemen we daarom ook wel basaltische lava. 

terug naar edelsteen kralen

Lava kralen, edesteen kralen, natuursteen kralen, Lava informatie


 

© 2015 - 2022 Edelsteen kralen en sieraden Sellz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel